marți, 1 septembrie 2009

Drăgă Mihnea ...

Prima postare e un comentariu pe care l-am scris pe blogul unui coleg de liceu, Mihnea Stoica, care se îndeletniceşte cu dreptul şi cu politica ... socialistă. Ultima postare de pe blogul lui Mihnea are titlul O mostră de revizionism maghiar? (e vorba despre nişte obiecte cu harta Ungariei Mari care se vindeau la Lacu Roşu). După ce am citit-o, i-am răspuns lui Mihnea. Răspunsul meu scurt a fost "Nu", dar reproduc întregul răspuns în spaţiul ce urmează.

Îmi pare rău, Mihnea, să văd că nu faci altceva decât să duci mai departe comportamentele ultranaţionaliste, neraţionale, neproductive şi de-a dreptul xenofobe care au fost cultivate cu grijă, fără responsabilitate şi fără judecată în rândul românilor de decenii întregi.

Faptul că se vindeau insigne cu harta Ungariei Mari (Ungaria de azi la care-i sunt adăugate teritorii din Ucraina, Slovacia, Austria, Croaţia, Serbia şi România) nu e un act xenofob sau antistatal la adresa României. Şi eu am dreptul să consider că Bucovina de Nord şi Cadrilaterul aparţin de drept României fără a-i urî pe ucrainieni sau pe bulgari şi fără a comite vreun act imoral în cazul în care aş fi etnic român în una din cele două ţări şi aş acţiona în coformitate cu convingerile mele; nu înseamnă, totuşi, că am dreptate sau că nimeni nu are voie să mi se opună. În mod similar, şi maghiarii au dreptul să conteste o stare de fapt a graniţelor. În fond, chiar dacă Ungaria Mare se referă la graniţele politice, se referă în acelaşi timp şi la teritoriile locuite de ungurime şi are şi o latură spirituală, e un bun spiritual.
Problema nu sunt magneţii de frigider sau brelocurile cu Ungaria Mare. Dând atenţie lor, românii ultranaţionalişti (în mare parte manipulaţi de propagandă să fie ultranaţionalişti) nu apără cu nimic integritatea României, ci adâncesc adevărata problemă în relaţia dintre români şi maghiari: faptul că mare parte din maghiari trăiesc segregaţi de români, nu cunosc (sau au impresia că nu cunosc) limba romană la un standard eficient şi pornesc cu handicapul reticenţei faţă de români în orice întreprindere la care se îmbarcă. Şi nu e doar vina maghiarilor, ci şi a românilor ultranaţionalişti care fie împing maghiarii la astfel de concluzii, fie nu fac nimic pentru a comunica cu ei.

O atitudine mai deschisă faţă de maghiarime în care, bineînţeles, se renunţă la remarci şi acte ultranaţionaliste care sunt inutile, nefolosind cu nimic României, o astfel de atitudine, deci, nu ar putea să nu ducă la reducerea receptivităţii ideilor ultrantionaliste în rândul maghiarilor (mai ales la cei tineri mă refer acum, care ar depăşi momentul în care-i văd pe români "valahi opincari" şi poate chiar variata politică a "Ungariei Mari") şi la sporirea cooperării dintre maghiari şi români. Şi, de ce să nu menţionăm, ultima ar avea şi ca efect, pe lângă sporirea sentimentului de siguranţă şi a încrederii în posibilitatea de a beneficia de suficiente oportunităţi de dezvoltare personală în contextul dat şi nu schimbându-l (imigrând în Ungaria, de exemplu), o viaţă economică mai activă care ar produce mai multe şi mai bune bunuri şi servicii.

Dar toate astea vin doar cu preţul renunţării la violenţă ultranationalista de orice tip, inutilă şi, în acelaşi timp, păguboasă pentru toată lumea.

7 comentarii:

  1. Draga Lucian,

    Te invit sa citesti raspunsul pe care l-am dat afirmatiilor tale pe blogul meu: www.mihneablog.wordpress.com .
    Imi pare rau ca ai interpretat gresit mesajul: sunt impotriva instigarii la ura interetnica, nu impotriva maghiarilor. De altfel, etichetandu-ma drept "socialist" confirmi si tu faptul ca sunt o persoana cat se poate de deschisa dialogului interetnic...

    RăspundețiȘtergere
  2. Înţeleg că la nivel discursiv eşti împotriva instigării la tipul ăsta de ură, dar prin exagerarea unor nimicuri nu faci altceva decât să întreţii sentimentul ăsta.

    Nu vreau să spun nimic despre tine, dar faptul de a fi membru într-un anumit partid nu trimite nici măcar la faptul că doctrina partidului este cunoscută, darămite la faptul că este împărtăşită. Dacă tu-mi spui, însă, că eşti socialist "cu sufletul", te cred, dar cred şi că altceva ar trebui să aibă loc în suflet, nu o doctrină politică care se schimbă.

    RăspundețiȘtergere
  3. Lucian

    Îţi recomand să vinzi tu hărţi cu România Mare la Cernăuţi şi apoi să vii şi să spui că o hartă cu Ungaria Mare vândută pe teritoriul României nu este un act antistatal şi anti-românesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. Chestiunea e principiala, adica nu tine cont de circumstante in esenta ei. Totusi, principiile trebuie aplicate ierarhic (adica cele mai importante inaintea celor mai putin importante) si, pe cat posibil, consistent (adica toate principiile trebuie repectate).

    Din fericire, circumstantele nu sunt de natura sa cauzeze o separari a Romaniei. Asta exista mai mult in discursuri prafuite si compulsive ale politicienilor. Principiul coabitarii pasnice impune o necesitate stringenta, pe cand cel al apararii patriei e o ramasita romantica. Nimic serios nu ameninta integritatea Romaniei.

    Cea mai buna cale de urmat, deci, e a tinde spre o coabitare pasnica ce nu se margineste la coexistenta fizica, ci impune cooperare printr-o atitudine deschisa. Banuielili reciproce pot strica o casnicie, dar pot strica si relatiile dintre grupuri. In plus, iesirile ultranationaliste ale membrilor unei comunitati etnice nu pot fi contracarate cu aceeasi moneda (asta ar functiona daca ar exista posibilitatea eliminarii lor fizice pe scara larga, lucru cel putin de neconceput...), ci cu o atitudine care invita la deschidere in special din partea celor care inca sunt publicul celor cu iesiri ultranationaliste. Iar fara public, circul se va inchide.

    RăspundețiȘtergere
  5. Luciane

    Îmi voi permite să vorbesc franş. Înafară de nişte platitudini îmbrăcate în vorbe pompoase nu spui cam nimic.

    Dacă "nimic serios" nu ameninţă integritatea României înseamnă că ungurii sunt o naţiune de cretini pentru că - să dau doar un singur exemplu - menţin Biblioteca Corvinus de ani buni cu ceva cheltuială, care bibliotecă este garnisită cu o sumedenie de articole unul mai măgulitor ca altul la adresa românilor şi a istoriei lor.

    Da, vorbesc despre roeslerianism, despre ce bine era în Ungaria Mare şi tot tacâmul ...

    Tot acest efort fiind absolut de pomană, în opinia ta roz-idilică, pentru că, nu-i aşa, nimic serios nu ameninţă integritatea României.

    Cel mai amuzant este că în cutia ta goală îmbrăcată în catifea parfumată cu odicolon tu mai posezi şi căile de urmat - şi încă dintre "cele mai bune"!

    Aş scrie mai multe dar nu e cazul. Mai ai de crescut (fac extrem de rar remarci condescendente, dar acum chiar n-am putut rezista ... :o)).

    Eşti băiat bun, nu neg asta. Însă bunătatea nedublată de înţelepciune e vecină cu prostia şi se scufundă în ridicol.

    Închei aici, cu sinceră prietenie.

    No hard feelings, OK?

    PS: de câte ori ai fost căsătorit? Că se vede bine că ştii ce ameninţă o căsnicie.

    PS2: din motive evidente, nu voi reveni :o)

    RăspundețiȘtergere
  6. Orice cutie e goala inainte sa se umple...

    In privinta remarcilor intr-adevar condescendente la adresa tinerilor, ele ascund ceva invidie a unora mai in varsta vazand ca pielea li se zbarceste din pozitia de a fi facut umbra pamantului pentru ani buni in parte de pomana. Si unii tineri fac remarci similare la adresa batranilor, uitand ca si ei o sa ajunga fizic la fel.

    Nu e nimanui de folos sa scoatem de la naftalina teorii istorice folosite cu scopul de a indarji pe unii impotriva altora. E mai cu picioarele pe pamant sa invatam sa traim in circumstantele in care ne aflam si nu intr-un prezent idilic.

    Totusi, nimic serios nu ameninta integritatea Romaniei. Melodia cu iredendismul maghiar e o fixatie a politicienilor si ziaristilor care nu se pot reprofila. Din pacate, aduce si multa paguba celor care-l asculta cu jind.

    RăspundețiȘtergere
  7. Esti binevenit sa scrii cate comentarii vrei, Marius. Iti multumesc pentru prezenta pe blog.

    RăspundețiȘtergere